Wednesday, November 25, 2009

6 - armastus päästab maailma

Johannes Vares-Barbarus "Katastroofid"

Inimkond on iseenda jaoks hukutav, põhjustab sõdu, haigusi.
Inimeste labased elukombed on hukutavad.
Inimene mängib ise seda Hukatuse Sümfooniat

Hukutavad tegurid:
sõda, armastuse puudumine, taudid, inimene ise, võim, relvad, pahed, kurat, vaimupimedus
Päästvad tegurid:
armastus, inimlikkus, hoolimine ligimestest, austus, jumal=loodus


Kas ilukirjandus aitab inimest päästa?

I maailmasõja eelsed/aegsed/järgsed tekstid, mida ERNI programmis on käsitletud, võib mõista inimese päästmise seisukohast mitmeti. Kindlasti avardavad nad inimeste vaatevälja, värsekndavad vaimu ning panevad mõtisklema tolleaegse maailmakorra üle. Nad näitavad selleaegset ühiskonda kogu oma pahede ja voorustega, kuigi rohkem on tegeletud pahedega, justkui rõhutades, et maailm, et inimene on tõepoolest hukka läinud. Üritades näidata ja kirjeldades tolleaegset ühiskonda, panevad need tekstid mõtlema, kuidas oleks võimalik muuta maailma paremaks paigaks. Vägagi idealistlik idee.
Samas on inimestel siiski omad põhimõtted, millest alati lähtutakse ning kui maailma-ja inimeseparanduse mõisted ei lange kokku omade põhimõtetega, siis ei ole ka loota, et inimene nö päästab end. Nendest tekstidest teeb inimene alati siiski omad järeldused ja leiab, mõistab ise, kuidas on kõige õigem talitada.
Kuigi öeldakse küll, et inimene õpib oma vigadest, kuid siiski on ka olemas väljend, et "astusin jälle ämbrisse" seega on kõik siiski inimeste enda teha. Ilukirjanduslikest tekstidest pärinevad mõtted muudavad seda vaid imevähe üldiselt, rohkem justkui avardavad silmaringi, et aidata teha paremaid otsuseid.



Ilukirjandus võib olla ka hukutav, tüüpiliseks näiteks on Hitleri "Mein Kampf", kus on inimesi ässitatud sõjale. Propaganda
Ilukirjandus on valmis masse mõjutama

Teosed, mis on minu mõttemaailma kujutanud..
Eh..."Alkeemik" ja üleüldse Coelho teosed...siis veel..."Dorian Gray portree"

Ilukirjandust lugedes on suurem mõju, sest tekivad emotsionaalsed elamused, psühhedeelised kujutluspildid ja veel paljugi muud sellist

No comments:

Post a Comment