Wednesday, November 25, 2009

4

Friedebert Tuglas "Kirjanduslik päevaraamat"
1919

"Ma olen "Lendavad sead" kolm korda läbi lugenud. Ja ma tahaksin soovitada seda huvitavat lopsakassõnalist ning fantaasiarikast fraaside kogu"
Tuglas peab Kivikast tolleaegses kirjanduses ehk vaeses eesti proosas üheks huvitamaks debütandiks, pidades teda väga küpseks. Kivikase teos oli katse uuel alal.
"Kuid niisama tüsedad, terasnõtked ja malmrasked on ta jõhkerpateetilised, haruldasist sõna- ja mõtteühemeist kubisevad, robustid ja originaalitsevad looduse, linna ning interjööri maalid"
Tuglas pidas tähtsaks materjali ja sisu tasakaalu ning leidis, Kivikast seda igas maneeris kinni pidamas. Kivikase kirjanduslikku stiili peab ta omal moel žestiks, olemuselt esteetilise protesti avaldus kodanlise kuuvalguse, vooruse ja ühiskondliku korra vastu. Protesti žest seletab Tuglase arust nii mõndagi Kivikase loomingus. Kivikase kirjutamislaadis leidis Tuglas ka midagi nooruslikult haljast ja poisikeselikku.
"Kivikas teeb revolutsiooni propellerdet põrsastega"


Kas loominguvabadusel on piirid?

Inimeste fantaasia ulatub teadmatutesse kaugustesse, millel pole tegelikkuses piire. Piirid tekivad siis, kui inimesed need ISE peale panevad. Piirid panev peale vaid moraal ja põhimõtted. Tänapäeval on kirjanduslik looming võrdlemisi piiritu, inimesed katsetavad pidevalt uute asjadega, loovad neid nii nagu ise tahavad ja nagu neile meeldib. Loomingul pole piire. Loomingu levitamisel tekivad piirid.

l o o m i n g u l p o l e p i i r e

No comments:

Post a Comment